Özel Diplomatik Analiz Metodu: Sağlık Bakanlığında Üretilen İki Yazışma Üzerinde Uygulama - Çiçek, Niyazi (Bilgi Dünyası, 2006)
Belgelerin güvenilirliğinin değerlendirildiği bir uygulama olan diplomatik analiz, her ne kadar güncelliğini yitirmiş malzeme üzerinde yürütülen bir metot olsa da, günümüz belgeleri için de kullanılabilmektedir. Bu yüzden Osmanlı belgeleri gibi Cumhuriyet dönemi belgelerinin de diplomatik analizi yapılabilir. Çalışmalar, güncel evrakın, hatta elektronik dokümanların dahi diplomatik açıdan incelenebileceğini göstermektedir. Bu makalede özel diplomatik analiz prensipleri ele alınmış, Sağlık Bakanlığı tarafından üretilmiş olan iki yazışma üzerinde uygulama yapılmıştır.