Türkiye’deki Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin Kütüphane Web Sitelerinin Nicel İçerik Analizi - Toprak, Fatma; Çapkın, Çağdaş (Bilgi Dünyası, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinin kütüphane web sitelerinin güncel ölçütler üzerinden nicel içerik analizini gerçekleştirmeyi, Türkiye’nin uluslararası düzeyde konumunu değerlendirmeyi ve geliştirme önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında 128’i devlet ve 78’i vakıf olmak üzere toplam 206 üniversite kütüphanesinin web sitesi incelenmiştir. Çalışmada, literatürden derlenen dokuz başlık altında 88 ölçüt içeren kontrol listesi kullanılarak nicel içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma verisi, ilişki analizi (Ki-kare ve korelasyon) ve ortalama veya ortanca karşılaştırma testleri (bağımsız örneklem t testi ve Mann-Whitney U testi) ile nicel olarak analiz edilmiştir. Bulgular, devlet üniversitelerinin ölçüt ortalamasının (41) vakıf üniversitelerine (35) göre anlamlı derecede yüksek olduğunu, üniversite kuruluş yılı ile içerik çeşitliliği arasında zayıf düzeyde negatif bir korelasyon bulunduğunu (r = -0,202) ve 29 ölçütün üniversite türü ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Uluslararası çalışmalarla yapılan karşılaştırmalar, Türkiye’deki üniversitelerin kütüphane web sitelerinin Web 2.0 araçları, mobil uygulama, kullanıcı rehberi, site içi arama, site haritası, bilgi okuryazarlığı programları ve geri bildirim başta olmak üzere 29 ölçüte %50’nin altında yer verdiğini ve bu ölçütlerde hem gelişmiş hem de bazı gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kaldığını göstermiştir. Araştırma sonuçları, üniversite kütüphanelerinin dijital hizmet politikası geliştirmesinde ve kütüphane yöneticileri ile web sorumlularına teknolojik uyum süreçlerinde yol gösterici olabilir.