Okul Kütüphanesi Kullanımında Öğretmenlerin Rolü ve Sorumlulukları - Önal, İnci; Alaca, Erdinç (Bilgi Dünyası, 2015)
Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin okul kütüphanesi kullanımları konusunda öğretmenlerin etkisini ölçebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Ankara’nın Keçiören ilçesinde bulunan Mustafa Necati ve Ulviye Fenmen Ortaokullarında beş, altı, yedi ve sekizinci sınıfa giden toplam 225 öğrenciye okul kütüphanesi kullanımda öğretmenlerin etkisini ölçmeye ilişkin 16 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. 2014-2015 Öğretim yılında uygulanan anketten elde edilen sonuçlar neticesinde her iki ortaokul öğretmenlerinin de öğrencilerin kütüphane kullanımları üzerinde önemli derecede bir etkiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca okullarda bulunan kütüphanelerin düzensiz ve bakımsız olması, ilgilenecek bir personelin bulunmaması da çocukların kütüphaneye karşı olumsuz yaklaşımlarının diğer sebepleri olarak gözlenmiştir.
Keywords: Okul kütüphanesi; Kütüphane kullanma alışkanlığı; kütüphane kullanımı; Öğretmenler