İstanbul’da Okul Kütüphaneleri - Mccutcheon, Sevim (Bilgi Dünyası, 2010)
Kütüphaneler, okulların eğitim görevlerini ve ders programlarını desteklemede önemli kurumlardır. Bu çalışmanın amacı İstanbul’daki mevcut özel okul kütüphanelerini değerlendirmektedir. Gelişmeler için önerileri formüle etmek için bu alan araştırması, hem bir anket uygulamasını hem de gözlem yönetimini içermektedir.Anket çalışmasında yarı yapılandırılmış sorular; öğrenciler ve öğretmenlere yöneltilerek, okul kütüphanecisinin ne ve nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Gözlemlerle sonucunda ise kütüphanelerin doğal kullanımı ve mevcut fonksiyonları hakkında bilgi sağlanmıştır. 2007 ve 2008 yıllarında yürütülen araştırmada okul kütüphanelerinde gelişim sağlamak için potansiyel fırsatlar ve gelişim alanlarının belirlenmesine yönelik bulgulara ulaşılmıştır. Çalışma aynı zamanda Türkiye’de okul kütüphanelerine yönelik olarak yapılabilecek daha geniş kapsamdaki çalışmalar için de öneri niteliğinde bilgilere yer vermektedir.
Keywords: İlkokul Kütüphaneleri; Özel okul kütüphaneleri; Yapıcı eğitim; İstanbul; Türkiye