Akıllı Bilgi Erişim, Akıllı Araçlar ve Onları Destekleyen Standartlar İster - Gilchrist, Alan (Bilgi Dünyası, 2010)
“World-wide-web”de Google, etkin ve popüler bir arama motorudur. Fakat birçoğu Web’de bile olmayan bilgilere erişme ve onları paylaşma açılarından ortaya çıkan büyük ve gittikçe büyüyen sorunun varlığıyla, kişileri körleştirme etkisine sahip olmaya başlamıştır. Bu sorunla etkin bir şekilde baş etmek istiyorsak, geniş bir bilgi süreçleme standardına ve araçlarına ihtiyacımız vardır. Bu anlayışı örneksemek üzere, çalışmada, kendi arasında işlemlenebilen ve yapısallaştırılmış sözcük dağarına ilişkin yeni Britanya Standartları’na ve ortaya konulmaya başlanan Uluslararası Standartlara ve ayrıca uygulama ve geliştirme yolları açık olan bazı sistemlere kısa değinmeler yapılmaktadır.
Keywords: World-wide-web; “Google”; Bilgi erişim; Yapısallaştırılmış sözlük; Standartlar