Bulut Bilişim ve Yapay Zekâ Entegrasyonunun Akademik Kütüphanelerde Hizmet Dönüşümüne Etkisi - Çelik, Murat (Bilgi Dünyası, 2025)
Bu çalışma, bilgi çağı teknolojilerinin önde gelen bileşenleri olan bulut bilişim ve yapay zekâ (YZ) teknolojilerinin, akademik kütüphanelerin geleneksel hizmet anlayışından dönüşerek modern bilgi merkezleri haline gelme süreçlerine etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kaynak taraması yöntemiyle elde edilen bulgular, bulut bilişimin getirdiği altyapısal esneklik, verimlilik ve ölçeklenebilirlik ile YZ’nin sağladığı otomasyon, kişiselleştirme ve erişilebilirlik imkanlarının kütüphane hizmetlerinde önemli dönüşümlere yol açtığını göstermektedir. Ayrıca, yapılan araştırmalar bulut bilişim ve YZ entegrasyonunun bilgiye erişimi hızlandırma, kullanıcı deneyimini iyileştirme ve operasyonel verimliliği artırma gibi önemli kazanımlar sağladığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, altyapı yetersizlikleri ve finansal kısıtlamalar yanı sıra, entegrasyon süreçleri, veri güvenliği, etik kaygılar, yasal düzenlemeler, personel yeterlilikleri ve kurumsal hazır bulunuşluk gibi çeşitli zorlukları da beraberinde getirmektedir. Çalışma, söz konusu teknolojilerin kütüphanelerdeki mevcut durumunu, potansiyel uygulama alanlarını ve gelecekteki etkilerini analiz ederek, dönüşüm sürecinde bilgi profesyonelleri ve kurum yöneticileri için stratejik öneriler sunmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda, bu zorlukların aşılması için sürekli eğitim, kurumlar arası iş birlikleri, stratejik planlama ve etik politikaların oluşturulması gibi öneriler sunarak, akademik kütüphanelerin gelecekteki hizmet modellerine ışık tutmayı hedeflemektedir.
Keywords: Akademik kütüphaneler; bulut bilişim; yapay zekâ; hizmet dönüşümü; bilgi yönetimi