Hatice Gonnet Bağana Anadolu Medeniyetleri ve Hitit Dijital Koleksiyonu

Yazarlar

  • Çiğdem Maner Koç Üniversitesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü
  • Senem Acar Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi
  • Derya Soğuksu Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi
  • Tuba Akbaytürk Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi

DOI:

https://doi.org/10.15612/BD.2016.539

Anahtar Kelimeler:

Hititoloji, arkeoloji koleksiyonu, sayısallaştırma, dijital koleksiyon, arşivcilik uygulaması, akademik kütüphaneler

Özet

Paris’te yaşayan Hititolog Prof. Dr. Hatice Gonnet Bağana tüm kariyeri boyunca bir araya getirdiği kişisel kitaplığını, belge ve görsel arşivini 2014 yılında Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’ne bağışlamıştır. Gonnet Bağana Paris’te Prof. Emmanuel Laroche’un öğrencisi olmuş, Emmanuel Laroche’un emekli olmasının ardından Hititoloji bölümünün sorumlusu olarak Ecole Pratique des Hautes Etudes V. Seksiyon’una seçilmiştir. Gonnet Bağana’nın bağışladığı arşivin temelini kitaplar, ayrı basımlar, transkripsiyonlar, notlar, görseller ve mimari planlar oluşturmaktadır.

Bu makalede, arşivin Koç Üniversitesi’ne bağışçı tarafından teklif edilmesi, Paris’ten İstanbul Suna Kıraç Kütüphanesi’ne getirilmesi, kütüphanede tasnif edilmesi, envanterinin çıkarılması, uygun saklama koşullarının sağlanması ve dijitalleştirilmesi işlemleri tartışılmaktadır. Bu çalışmada özgün olarak bir Hititoloğa ait arşivin ilk defa dijitalleştirilip çevrim içi olması ve araştırmacılara açılması incelenmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2016-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

Maner, Çiğdem, Acar, S., Soğuksu, D., & Akbaytürk, T. (2016). Hatice Gonnet Bağana Anadolu Medeniyetleri ve Hitit Dijital Koleksiyonu. Bilgi Dünyası, 17(2), 265-286. https://doi.org/10.15612/BD.2016.539

Sayı

Bölüm

Görüşler

Aynı yazar(lar)ın en çok okunan makaleleri