Üniversite Hastaneleri Çalışanlarının Kalite Anlayışı ve Kalite Çalışmalarında İletişimin Önemi: Bir Uygulama Örneği
DOI:
https://doi.org/10.15612/BD.2013.127Anahtar Kelimeler:
Kalite yönetimi, İletişim, Üniversite hastaneleriÖzet
Bu çalışmada, bir kamu kurumunda kalite çalışmalarının anlaşılması ve etkin olabilmesi için kurum çalışanlarının, ortaya çıkabilecek sorunların iletişimle çözülebileceği bilincine sahip olmaları gerektiği vurgulanmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmış ve kurumun yöneticileri ile akademik personeline uygulanmıştır. Toplam 205 kişiye anket gönderilmiş olup, 173 geri bildirim alınmıştır. Anketlerden 4 tanesi eksik ve hatalı doldurulduğu için değerlendirmeye alınmamıştır. Anketleri yanıtlayan 173 kişiden 29’u yöneticidir. Elde edilen verilere göre; yöneticiler “iletişim ve karar mekanizmasını” %23 ile en az önemli; akademik personel ise “örgüt ikliminin motivasyon artırıcı bir nitelikte olmasını” %33 oranla önemli görmektedir. Kurumun kalite yönetimini uygularken karşılaşılan güçlükler arasında yöneticilere göre %39’nun “üst yönetimin yönetim anlayışı” ve %38’nin “kurum içi iletişim eksikleri” en az önemlide, akademik personelde ise %23’nün “iletişim eksikleri” az önemlide yer almıştır. Bu çalışma sonucunda, kalite yönetim sistemi uygulanırken çalışanların, kaliteli hizmet anlayışını ve müşteri memnuniyetini en çok önemli ve iletişimin katkısını da en az önemli seviyesinde değerlendirdikleri saptanmıştır. Ancak kurum içi iletişim eksiklikleri ve birimler arası sürtüşmelerin olması, kalite yönetim sisteminin, etkin olmasını ve kalite bilincinin gelişmesini olumsuz etkilemektedir.
İndirmeler
Referanslar
Arlt, H.J. (1998). kommunikation, öffentlichkeit, öffenlichkeitsarbeit Pr von Gestern für morgen-Das Beispiel Gewerkschaft. Wiesbaden: West-Deuscher Verlag.
Aziz, A. (2008). iletişime giriş. İstanbul: Aksu Kitabevi.
Bakan, İ. ve Büyükbeşe T. (2004). Örgütsel iletişim ile iş tatmini unsurları arasındaki ilişkiler: Akademik örgütler için bir alan araştırması. akdeniz i.i.B.F. Dergisi, 7, 1-30.
Demirdağ, F. B. (2010). ISo 9001:2008 belgeli istanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yöneticilerin ve akademik personelin kalite yönetim profili. Yayınlanmamış uzmanlık projesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.
Franken, S. (2007). Verhaltensorientierte führung: haneln, lernen und ethik in unternehmen. 2. auflage, Wiesbaden. Gabler.
Kavrakoğlu, İ. (1996). kalite. İstanbul: Kalder Yayınları.
Kobu, B. (1993). Üretim yönetimi (gelş. ve değişt. 8. bs.). İstanbul: İ.Ü. İşletme Fakültesi.
Okay, A. (2005). Kurumsal iletişim ve kurum kimliği. R. Akyürek (Ed.), kurumsal iletişim Yönetimi içinde (ss.1-21). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
Okay, A. (2007). Sağlık iletişimi: temel kavramlar ve prensipler. İstanbul: MediaCat Kitapları.
Önal, H.İ. (2004). Eğitim ve bilgi hizmetlerinde toplam kalite uygulamaları. türk kütüphaneciliği, 18(1), 27-42.
Özodaşık, m. (2012). Halkla ilişkiler ve iletişim, F. Seçil BANAR (Ed.), eskişehir: anadolu Üniversitesi.
Taşçı, D. ve Eroğlu, E. (2008). Kurumsal iletişim kalitesinin oluşmasında yöneticilerin geribildirim verme becerilerinin etkisi. Selçuk iletişim, 5(2), 26-34.
Ustasüleyman, T. (2011). Toplam kalite yönetimi uygulamalarının firma performansı üzerine etkisi: Türkiye’nin 500 büyük firmasına yönelik bir araştırma. Gazi Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 67-96.
Yıldız, H. (2011). toplam kalite yönetimi algısının kurum kültürü üzerine etkileri: Sağlık sektöründe bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi, İstanbul.
Yılmaz, M. (2003). Bilgi merkezleri ve toplam kalite yönetimi ilişkisi: Bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 4(2), 257-268.
Zeyrekli Yaş, S. (2009). toplam kalite yönetimi anlayışının sağlık sektöründe uygulanması: trakya Üniversitesi Sağlık araştırma ve uygulama merkezi ile edirne Devlet Hastanesi’nin karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi, Edirne.
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.